PikniK à la Grecque! expo CHristos Pistolas en concert rebetiko Vinylio

dimanche 24 mai 2015    
Toute la journée
14u: Vernissage tentoonstelling ‘Mythos in Mijnland’  van Christos Pistolas
anthrakosa.jpgVrijheid, licht en dans zijn de thema’s die een rode draad vormen in het leven en de werken van Christos Pistolas, die woonachtig is in de vroegere Limburgse mijnstreek. Vanuit de perceptie van een kunstenaar met twee vaderlanden flitsen beelden van het mijnland (België) en het land van de vaderen (Hellas) spelend doorheen het schilderen. Olympische goden en vergeten monumenten dansen met kompels en schachtbokken in een ruimte- en tijdloze dimensie.
De tentoonstelling bevat stucco’s en schilderwerk in gemengde technieken. Stucco is een
pleister van fijngemalen marmerpoeder dat gebruikt werd in de Italiaanse Palazze. Bedoeling was om de textuur van marmer na te bootsen.
Deze tentoonstelling loopt t.e.m. 7 juni
16u: Uitzonderlijk rebetiko-concert met Vinylio
Rebetiko is een muzikaal genre dat ontstaan is in het Griekenland van de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het rebetiko-repertoire spreekt over het leven van de werkende klasse en krijgt hierdoor vaak de naam van ‘Griekse blues’. Hoewel de stijl ontstond op het Griekse vasteland, zijn invloeden uit de Byzantijns-oriëntaalse wereld en de Balkan onmiskenbaar.
Vinylio interpreteert het uitgebreide rebetikorepertoire op geheel eigen vibrerende manier en creëert kleurrijke, virtuoze muziek op een verrassend instrumentarium.
Giannis Sarris: bouzouki, zang
Michaelis Spyridakis:  bouzouki, zang, tzoura, baglama
Nicolas Hauzeur: viool
Renaud Dardenne: gitaar
Toegangsprijs: vrije bijdrag